29.06.2018.  Beograd

Poseban projekat za obeležavanje godišnjice MIT inicijative

Kompanija Henkel obeležila 20 godina dobrovoljnog angažmana zaposlenih

Pre dve decenije, kompanija Henkel postala je jedna od prvih kompanija u Nemačkoj koja je pokrenula program posvećen podršci svojim zaposlenima i penzionisanim radnicima u dobrovoljnom angažmanu: MIT inicijativu. Kompanija Henkel ovu godišnjicu obeležila je  posebnom donacijom od 50.000 evra koja je uručena porodilištu u Nepalu.

Budući da je stopa smrtnosti porodilja i dalje vrlo visoka u zemljama kao što je Nepal, oko 20 puta veća nego u Nemačkoj, pružanje kvalitetne medicinske nege mladim majkama i novorođenoj deci od velikog je značaja. Pomenutom donacijom biće finansirana izgradnja medicinskog centra za majku i dete u nepalskom selu Namjungu. Zahvaljujući novoj sali za porođaj, gde će biti pružana prenatalna i postnatalna nega, bezbednost porodilja biće na znatno višem nivou. 

U saradnji sa Nemačko-nepalskim udruženjem („Deutsch-Nepalesische Gesellschaft“) i uz podršku počasnog konzula Rama Tape, Henkelova zaposlena Suzan Volkman iz Diseldorfa, pokazala je veliko interesovanje za rešavanje ovog problema. Suzan Volkman više godina je volontirala u Nepalu, redovno provodeći jedan deo svog godišnjeg odmora u toj zemlji. Njen trud već 10 godina ima podršku MIT inicijative, koja je pomogla sa finansijskim donacijama i mogućnošću odsustva s posla.

Pored toga, dodatnih 40.000 evra biće donirano za još dva MIT projekta. Prvi projekat je „Učionica od boca“, u okviru kojeg se grade učionice u Gvatemali pomoću starih plastičnih boca napunjenih neorganskim otpadom. Drugi se odnosi na tim zaposlenih u Vijetnamu i Singapuru koji su odlučili da pretvore skloništa u planinskom Gia Lai regionu u učionice.

Tokom 20 godina od pokretanja MIT inicijative, Henkel je podržao skoro 14.000 dobrotvornih projekata u više od 100 zemalja preko Fric Henkel fondacije – kako materijalnim, tako i finansijskim donacijama. Mnogobrojni MIT projekti obuhvataju podršku vrtićima i školama, kroz obrazovne projekte, programe za letnji raspust za decu iz socijalno ugroženih porodica, podršku Specijalnoj Olimpijadi, kao i volontiranje u sirotištima u Ugandi, ili fudbal trening za omladinu.

Dobrovoljni socijalni angažman, poznat i kao korporativno građanstvo, integralni je deo kulture kompanije Henkel još otkad ju je osnovao Fric Henkel 1876. godine. Kroz Fric Henkel fondaciju, kompanija se posvetila dobrotvornom angažmanu u okviru svojih poslovnih aktivnosti i izvan njih, u misiji koja se u velikoj meri oslanja na dobrovoljni angažman njenih zaposlenih.