Tehnološki orijentisani poslovni modeli

Od elektromobilnosti i 3D štampanja do digitalnih blizanaca: Henkelova rešenja i procesi vođeni tehnologijom čine nas vodećim na današnjim tržištima i pomažu nam da oblikujemo tržišta sutrašnjice.

U Henkelu težimo najboljim tehnološkim rešenjima za razvoj inovativnih proizvoda i usluga za potrošače, industrijske klijente i partnere. Koristimo digitalizaciju kako bismo povećali efikasnost i uspešnost naših procesa, proizvodnje i usluga. U tom kontekstu, naše aplikacije preuzimaju aktivnu ulogu u ključnim područjima digitalne revolucije:

REŠENJA ZA INDUSTRIJU


Consumer

Kao stručnjaci za industriju i primenu u proizvodnom sektoru, svoju stručnost iz celog sveta koristimo za saradnju s industrijskim klijentima i partnerima na razvoju budućih tehnologija.

Mobilnost budućnosti

Naša stručnost ima ključnu ulogu u proizvodnji automobila više od 50 godina i nastaviće da je ima i u budućnosti: pomažemo u razvoju mobilnosti budućnosti. Naši stručnjaci rade s našim klijentima iz industrije kako bi proizveli električne automobile koji ispunjavaju očekivanja potrošača – u pogledu performansi, sigurnosti baterije i pristupačnosti. S više od 300 primena u području lepkova, zaptivnih masa i funkcionalnih premaza, Henkel čini električna vozila bezbednijim, održivijim i udobnijim. 

3D Printing

Tehnologije 3D štampanja uvode revoluciju u industrijsku proizvodnju. Henkel pomaže u razvoju ove tehnologije – sa širokim rasponom znanja o materijalima i dugogodišnjim iskustvom u transformaciji proizvodnih procesa u raznim sektorima. Naši timovi sarađuju sa vodećim proizvođačima kako bi unapredili uvođenje 3D štampanja, od izrade prototipa do industrijske proizvodnje komponenti. Takođe proizvodimo inovativne materijale za aplikacije 3D štamapnja, bazirane na našoj poznatoj Loctite smoli.

REŠENJA ZA POTROŠAČE


Consumer

Digitalna revolucija menja navike i stil života potrošača. Reagujemo na te promene i svojim tehnologijama pomažemo njihovom oblikovanju. Naš cilj je da učinimo svakodnevni život lakšim, sigurnijim i održivijim.

Pametne tehnologije

Henkel neprestano razvija pametne tehnologije za potrošače. Uz Somat Smart, na primer, nudimo inteligentni uređaj za doziranje za mašinu za posuđe koji automatski ispušta optimalnu količinu deterdženta u najboljem trenutku ciklusa. Henkel je 2017. lansirao HomeControl – prvi uređaj na svetu za odbijanje komaraca zasnovan na IoT, koristeći veštačku inteligenciju. Uz SalonLab Smart Analyzer potrošači mogu u salonu da urade profesionalnu analizu kose na osnovu koje mogu naručiti hiperpersonalizovane proizvode za negu kose koji će im biti dostavljeni na kućnu adresu. 

REŠENJA ZA PROIZVO­DNJU I LOGISTIKU


Consumer

Henkel koristi digitalne tehnologije karakteristične za industriju 4.0 za optimizaciju procesa. Hiljade senzora u više od 170 fabrika u stvarnom vremenu beleže informacije o održivosti, efikasnosti, kvalitetu i sigurnosti, omogućujući cloud analizu za dijagnostiku, predviđanje i mere optimizacije. Nadalje, digitalizacija naše logistike, lanca snabdevanja pomaže u podizanju nivoa usluga, osiguravanju bolje iskorišćenosti proizvodnih pogona, poboljšanju protoka materijala i smanjenju našeg ekološkog otiska.

Digital Backbone

Ključni element digitalizacije naše globalne proizvodne mreže je Digital Backbone – cloud platforma za podatke koja povezuje više od 30 fabrika širom sveta u stvarnom vremenu. Tehnologija nam omogućuje poređenje svake stranice i pruža vredne informacije o tome kako možemo povećati kvalitet i efikasnost. Takođe Digital Backbone sistem može da pomogne u postizanju naših ciljeva održivosti, mereći potrošnju energije i komunalnih usluga na svakoj lokaciji u stvarnom vremenu.

Digital blizanci

Još jedan bitan deo za našu transformaciju u Industriji 4.0 dolazi u obliku Digitalnih blizanaca. Ovo su digitalne kopije mnogih Henkelovih proizvodnih lokacija. Senzori na opremi u tim fabrikama beleže ključne parametre, stvarajući podatke koji se mogu koristiti za daljnju optimizaciju procesa i prepoznavanje potencijalnih oštećenja ili kvarova u ranoj fazi. Već smo dobili nekoliko nagrada od Svetskog ekonomskog foruma za naše aktivnosti digitalizacije u proizvodnji, što nas ističe kao pionira u Industriji 4.0.