Korporativno građanstvo 

At Henkel, Corporate Citizenship is our way of “Making Society Future-fit”: with our activities, we empower people through education that provides them with the skillsets and competencies that lead to innovative ideas, sustainable behavior, and new digital solutions. We work together with our employees and retirees, customers, consumers, and NGOs to actively contribute to social progress and give back to our communities contributions that improve our society and adhere to our purpose and corporate values.

Deeply embedded in our corporate culture is the drive and character of Corporate Citizenship to go beyond our core daily business and make a voluntary social commitment. With these efforts, we are letting our communities know with more than words that we are Pioneers at Heart for the Good of Generations.

Naša tri oslonca

Korporativno volontiranje:

Podržavamo naše zaposlene i penzionere u njihovom volonterskom društvenom angažmanu kroz inicijativu “Utiči na sutrašnjicu”.

Društvena partnerstva:

Kroz društveno partnerstvo, podržavamo društvene inicijative i javne institucije u Henkel fabrikama širom sveta.

Pružanje pomoći u vanrednim situacijama:

Posle pirodnih katastrofa, Henkel odgovara brzo i pragmatično i pruža pomoć kroz našu “Fondaciju Fritz Henkel", kadgod je to potrebno, širom sveta.

Lokalni projekti

Sa velikim zadovoljstvom nastavljamo da realizujemo MIT projekte koji doprinose unapređenju kvaliteta života pripadnika lokalnih zajednica. Kroz Henkelovu MIT Inicijativu podstičemo zaposlene da svojim idejama i ličnim učešćem u realizaciji društveno odgovornih projekata doprinesu napretku sredina u kojima žive i rade. Od 2007. godine Henkelovi zaposleni sproveli su u delo veliki broj različitih projekata koje vam ovom prilikom predstavljamo.ser 

Nova oprema za hemijski kabinet kruševačke gimnazije

Problemi sa kojima se suočavaju profesori i učenici kruševačke gimnazije prilikom odvijanja nastave u kabinetu za hemiju su zastarele instalacije za gas i gorionici. U kabinetu je postojao samo jedan upotrebljiv gorionik za koji je bilo skoro nemoguće regulisati dovod gasa neophodan za paljenje i rad na njemu. Sledeći veliki problem bio je i nedostatak zavarivača. Nastavni plan obuhvata eksperimente sa gasom i visoko toksičnim supstancama. Iz zdravstvenih i sigurnosnih razloga primenjivale su se krajnje primitivne mere zaštite kao što je rad pored otvorenog prozora i sa malim količinama hemikalija što najčešće nije bilo dovoljno za uspešnu realizaciju eksperimenata. Kupovinom centralnog laboratorijskog stola sa sudoperom doprineli smo kvalitetnijem, sigurnijem i udobnijem odvijanju nastave u toj uglednoj školskoj ustanovi. Nosioc projekta vrednog 3 600 evra je naš kolega Srđan Nježić.

Održana škola animiranog filma u Kulturnom centru Kruševca

Sa željom da podrži Međunarodni festival koji je održan tokom avgusta u Kruševcu Henkel je u okviru još jednog projekta MIT Inicijative uložio 500 evra u organizaciju Škole animiranog filma u kruševačkom kulturnom centru. Kulturni centar i pored loših finansijskih uslova i uz velike poteškoće podržava mlade umetnike da razvijaju svoje veštine i talente. Naša kompanija prepoznala je i podržala entuzijazam mladih darovitih ljudi i uložila trud i sredstva kako bi se održala škola animiranog filma zahvaljujući ideji koleginice Jelene Brzaković koja je bila odgovorna za realizaciju ovog projekta.

Izvršena je rekonstrukcija sanitarnih čvorova u Osnovnoj Školi "Knez Lazar" Veliki Kupci, Kruševac

U okviru Henkelove MIT inicijative, Osnovnoj Školi "Knez Lazar" u Velikim Kupcima u Kruševcu donirana su sredstva u iznosu od 4.000 evra radi rekonstrukcije sanitarnih čvorova u izdvojenom odeljenju u Sebečevcu. Stanje koje je Henkel tim zatekao u školi bilo je alarmantno, te je pomoć bila neophodna. Predstavnici škole zajedno sa učenicima organizovali su svečano otvaranja rekonstruisanog sanitarnog čvora i tom prilikom je kolegi Vladimiru Milojeviću, nosiocu ovog projekta, direktorka škole uručila zahvalnicu, dok su učenici prisutnima izveli predstavu, koja je ulepšala ceo događaj.

Srednja Medicinska škola u Kruševcu dobila novu salu za fizičku kulturu i obrazovanje

Investicijom od 2.500 evra za kupovinu strunjača, prostirki, švedskih merdevina, malih golova i ostale opreme neophodne u sali za fizičku nastavu omogućili smo učenicima Srednje medicinske škole u Kruševcu da više ne izbegavaju časove fizičkog i da sa zadovoljstvom rade na unapređenju svog zdravlja i kondicije. Nedostatak fizičke aktivnosti u savremenom svetu dovodi do brojnih anomalija i bolesti kao što su kriva kičma, problemi sa težinom i sve prisutniji dijabetes. Od izuzetnog značaja je da deca u što mlađem uzrastu steknu zdrave navike kao što je svakodnevno vežbanje. Projekat je prijavila koleginica Ivana Matejić.

Otvorena vrata za osmehe, nauku i uspeh u osnovnoj školi „Jovan Popović“ u Kruševcu - drugi deo

U drugu fazu MIT projekta sprovedenu u osnovnoj školi „Jovan Popović“ u Kruševcu kompanija Henkel uložila je 3.400 evra, kao i entuzijazam svojih zaposlenih. U okviru projekta stara i dotrajala vrata od šperploče koja se nalaze na drugom spratu te škole zamenjena su novim aluminijumskim čime će se sprečiti dalje curenje vode na donji sprat. Osim higijenskog aspekta ne treba zanemariti ni estetsku stranu akcije realizovane po ideji koleginice Maje Marjanović.

Renovirano dvorište vrtića „Mrvica“

Zahvaljujući „Corporate Citizenship“ inicijativi tokom 2011. godine izdvojena su sredstva za renoviranje novosadskog vrtića „Mrvica“. Vrtić koji broji preko 350-oro dece nije imao odgovarajuće igralište, te su aktivnosti dece na otvorenom bile svedene na minimum. Nakon završene rekonstrucije dvorišta, mališani sada mogu uživati u novom igralištu, čiji posebno osmišljen koncept obuhvata sve aktivnosti na otvorenom, od specijalizovanih traka za trčanje, pa sve do različitih sprava za vežbanje namenjenih najmlađima. Osnovni cilj projekta bio je da se deci omogući pravilan razvoj, kroz igre i vežbe koncentracije, motoričkih sposobnosti, pažnje. Projekat je ideja Dejana Odadžića.

U akciji „Henkel Smile“ rekonstruisan dečiji vrtić „Golub mira“ u Kruševcu

Među prioritetne projekte u okviru tradicionalne inicijative „Henkel Smile” spadaju rekonstrukcije dečijih vrtića. Tokom 2011. godine Henkel Srbija izdvojio je sredstva za rekonstrukciju čak tri obdaništa, među kojima je i vrtić “Golub mira” u Kruševcu. Nakon završene rekonstrucije sobe za igru, oko 210 mališana mogu uživati u novom prostoru koji je posebno osmišljen da pokrije sve aktivnost neophodne za pravilan razvoj najmlađih. Ideju za rekonstrukciju vrtića “Golub mira” dao je Vladimir Milojević.

Nova oprema za OŠ “Radoje Domanović“ - Beograd

Cilj ovog MIT projekta je bio da se obezbedi neophodna oprema za jednu učionicu u OŠ“Radoje Domanović“ u Beogradu, koju dnevno koristi 60 učenika. Nova oprema je omogućila da nastava postane interesantnija i kroz angažovanje celog razreda deca će moći da uče na lakši i zanimljiviji način. Donirana oprema će posebno pomoći slepim i slabovidim učenicima da lakše prate nastavu. Za potrebe škole nabavljena je nova tabla, kompjuter, projektor, štampač i interaktivna tabla za oglednu nastavu. Projekat je prijavila i realizovala Ivana Mladenović.

Promenjen nameštaj u kabinetu za umetnost u OŠ“ Petar Kočić“ - Inđija

Kako bi mladim umetnicima pomogli da razviju svoju kreativnost i uživaju u časovima umetnosti u okviru MIT projekta donirali smo nov nameštaja i svu neophodnu opremu za njihov rad. Pored novih stolica i klupa postavljena je i nova interaktivna bela tabla i kao i štafelaji, točak za glinu i nova peć za keramiku. Projekat je prijavila Jelena Mandić Bukarica.

Rekonstrukcija dvorišta u vrtiću" Naša bajka " - Beograd

Zahvaljujući MIT projektu izdvojena su sredstva za renoviranje beogradskog vrtića „Naša bajka“. Vrtić nije imao odgovarajuće igralište, te su aktivnosti dece na otvorenom bile svedene na minimum. S obzirom da dvorište nije veliko potrudili smo se da obezbedimo dovoljan broj pokretnih rekvizita i igračaka kako bi mališani uživali u novom igralištu. Osnovni cilj projekta bio je da se deci omogući pravilan razvoj i lepo detinjstvo kroz igru. Projekat je prijavila i realizovala Marija Blagojević.

Multimedijalna oprema za nastavu u OŠ „Vuk Karadžić“ - Kruševac

U okviru MIT projekta dobrena su sredstva za nabavku multimedijalne opreme u OŠ „Vuk Karadžić“ u Kruševcu. Dva lap topa, tri notbuka i 4 projektora sa pratećom opremom su sada sastavni deo školske opreme koji će omogućiti đacima kvalitetniju i zanimljiviju nastavu. Projekat je realizovao Bojan Radisavljević.