KORPORATIVNO GRAĐANSTVO

U Henkelu, korporativno građanstvo je naš način da doprinesemo budućnosti društva: svojim aktivnostima osnažujemo ljude kroz obrazovanje koje im pruža veštine i kompetencije koje vode do inovativnih ideja, održivog ponašanja i novih digitalnih rešenja. Radimo zajedno sa našim zaposlenima i penzionerima, kupcima, potrošačima i nevladinim organizacijama kako bismo aktivno doprineli društvenom napretku i uzvratili našim zajednicama doprinosima koji unapređuju naše društvo i u skladu su sa našom svrhom i korporativnim vrednostima.

Duboko utisnuti u našu korporativnu kulturu jesu potreba i karakter korporativnog građanstva da posegnemo izvan našeg osnovnog svakodnevnog poslovanja i dobrovoljno se posvetimo društvenoj zajednici. Ovim naporima želimo da pokažemo da je naša svrha više od reči Pioneers at Heart for the Good of Generations.

Henkelova posvećenost bazira se na tri stuba: volonterskom angažmanu među našim zaposlenima, partnerstvima sa dobrotvornim organizacijama i hitnoj pomoći usmerenoj na prirodne katastrofe i pandemije. Otkrijte tri oblasti u kojima organizujemo svoj angažman.

220223 Henkel CorporateCitizenship v6 FINAL - Thumbnail

Posebnu zahvalnost dugujemo “Karanu Kani – Starijem menadžeru odeljenja za D2C kontroling i razvoj poslovanja, Fundi Mutluu - Šefu stručnog osposobljavanja za Nemačku, Alekzanderu Rigu - Menadžeru korporativnih komunikacija i Sajmonu Elisu - Međunarodnom kreativnom direktoru - Schwarzkopf Professional

Lokalni projekti

Sa velikim zadovoljstvom nastavljamo da realizujemo MIT projekte koji doprinose unapređenju kvaliteta života pripadnika lokalnih zajednica. Kroz Henkelovu MIT Inicijativu podstičemo zaposlene da svojim idejama i ličnim učešćem u realizaciji društveno odgovornih projekata doprinesu napretku sredina u kojima žive i rade. Od 2007. godine Henkelovi zaposleni sproveli su u delo veliki broj različitih projekata koje vam ovom prilikom predstavljamo.ser 

Nova oprema za hemijski kabinet kruševačke gimnazije

Problemi sa kojima se suočavaju profesori i učenici kruševačke gimnazije prilikom odvijanja nastave u kabinetu za hemiju su zastarele instalacije za gas i gorionici. U kabinetu je postojao samo jedan upotrebljiv gorionik za koji je bilo skoro nemoguće regulisati dovod gasa neophodan za paljenje i rad na njemu. Sledeći veliki problem bio je i nedostatak zavarivača. Nastavni plan obuhvata eksperimente sa gasom i visoko toksičnim supstancama. Iz zdravstvenih i sigurnosnih razloga primenjivale su se krajnje primitivne mere zaštite kao što je rad pored otvorenog prozora i sa malim količinama hemikalija što najčešće nije bilo dovoljno za uspešnu realizaciju eksperimenata. Kupovinom centralnog laboratorijskog stola sa sudoperom doprineli smo kvalitetnijem, sigurnijem i udobnijem odvijanju nastave u toj uglednoj školskoj ustanovi. Nosioc projekta vrednog 3 600 evra je naš kolega Srđan Nježić.

Održana škola animiranog filma u Kulturnom centru Kruševca

Sa željom da podrži Međunarodni festival koji je održan tokom avgusta u Kruševcu Henkel je u okviru još jednog projekta MIT Inicijative uložio 500 evra u organizaciju Škole animiranog filma u kruševačkom kulturnom centru. Kulturni centar i pored loših finansijskih uslova i uz velike poteškoće podržava mlade umetnike da razvijaju svoje veštine i talente. Naša kompanija prepoznala je i podržala entuzijazam mladih darovitih ljudi i uložila trud i sredstva kako bi se održala škola animiranog filma zahvaljujući ideji koleginice Jelene Brzaković koja je bila odgovorna za realizaciju ovog projekta.

Izvršena je rekonstrukcija sanitarnih čvorova u Osnovnoj Školi "Knez Lazar" Veliki Kupci, Kruševac

U okviru Henkelove MIT inicijative, Osnovnoj Školi "Knez Lazar" u Velikim Kupcima u Kruševcu donirana su sredstva u iznosu od 4.000 evra radi rekonstrukcije sanitarnih čvorova u izdvojenom odeljenju u Sebečevcu. Stanje koje je Henkel tim zatekao u školi bilo je alarmantno, te je pomoć bila neophodna. Predstavnici škole zajedno sa učenicima organizovali su svečano otvaranja rekonstruisanog sanitarnog čvora i tom prilikom je kolegi Vladimiru Milojeviću, nosiocu ovog projekta, direktorka škole uručila zahvalnicu, dok su učenici prisutnima izveli predstavu, koja je ulepšala ceo događaj.

Srednja Medicinska škola u Kruševcu dobila novu salu za fizičku kulturu i obrazovanje

Investicijom od 2.500 evra za kupovinu strunjača, prostirki, švedskih merdevina, malih golova i ostale opreme neophodne u sali za fizičku nastavu omogućili smo učenicima Srednje medicinske škole u Kruševcu da više ne izbegavaju časove fizičkog i da sa zadovoljstvom rade na unapređenju svog zdravlja i kondicije. Nedostatak fizičke aktivnosti u savremenom svetu dovodi do brojnih anomalija i bolesti kao što su kriva kičma, problemi sa težinom i sve prisutniji dijabetes. Od izuzetnog značaja je da deca u što mlađem uzrastu steknu zdrave navike kao što je svakodnevno vežbanje. Projekat je prijavila koleginica Ivana Matejić.

Otvorena vrata za osmehe, nauku i uspeh u osnovnoj školi „Jovan Popović“ u Kruševcu - drugi deo

U drugu fazu MIT projekta sprovedenu u osnovnoj školi „Jovan Popović“ u Kruševcu kompanija Henkel uložila je 3.400 evra, kao i entuzijazam svojih zaposlenih. U okviru projekta stara i dotrajala vrata od šperploče koja se nalaze na drugom spratu te škole zamenjena su novim aluminijumskim čime će se sprečiti dalje curenje vode na donji sprat. Osim higijenskog aspekta ne treba zanemariti ni estetsku stranu akcije realizovane po ideji koleginice Maje Marjanović.

Renovirano dvorište vrtića „Mrvica“

Zahvaljujući „Corporate Citizenship“ inicijativi tokom 2011. godine izdvojena su sredstva za renoviranje novosadskog vrtića „Mrvica“. Vrtić koji broji preko 350-oro dece nije imao odgovarajuće igralište, te su aktivnosti dece na otvorenom bile svedene na minimum. Nakon završene rekonstrucije dvorišta, mališani sada mogu uživati u novom igralištu, čiji posebno osmišljen koncept obuhvata sve aktivnosti na otvorenom, od specijalizovanih traka za trčanje, pa sve do različitih sprava za vežbanje namenjenih najmlađima. Osnovni cilj projekta bio je da se deci omogući pravilan razvoj, kroz igre i vežbe koncentracije, motoričkih sposobnosti, pažnje. Projekat je ideja Dejana Odadžića.

U akciji „Henkel Smile“ rekonstruisan dečiji vrtić „Golub mira“ u Kruševcu

Među prioritetne projekte u okviru tradicionalne inicijative „Henkel Smile” spadaju rekonstrukcije dečijih vrtića. Tokom 2011. godine Henkel Srbija izdvojio je sredstva za rekonstrukciju čak tri obdaništa, među kojima je i vrtić “Golub mira” u Kruševcu. Nakon završene rekonstrucije sobe za igru, oko 210 mališana mogu uživati u novom prostoru koji je posebno osmišljen da pokrije sve aktivnost neophodne za pravilan razvoj najmlađih. Ideju za rekonstrukciju vrtića “Golub mira” dao je Vladimir Milojević.

Nova oprema za OŠ “Radoje Domanović“ - Beograd

Cilj ovog MIT projekta je bio da se obezbedi neophodna oprema za jednu učionicu u OŠ“Radoje Domanović“ u Beogradu, koju dnevno koristi 60 učenika. Nova oprema je omogućila da nastava postane interesantnija i kroz angažovanje celog razreda deca će moći da uče na lakši i zanimljiviji način. Donirana oprema će posebno pomoći slepim i slabovidim učenicima da lakše prate nastavu. Za potrebe škole nabavljena je nova tabla, kompjuter, projektor, štampač i interaktivna tabla za oglednu nastavu. Projekat je prijavila i realizovala Ivana Mladenović.

Promenjen nameštaj u kabinetu za umetnost u OŠ“ Petar Kočić“ - Inđija

Kako bi mladim umetnicima pomogli da razviju svoju kreativnost i uživaju u časovima umetnosti u okviru MIT projekta donirali smo nov nameštaja i svu neophodnu opremu za njihov rad. Pored novih stolica i klupa postavljena je i nova interaktivna bela tabla i kao i štafelaji, točak za glinu i nova peć za keramiku. Projekat je prijavila Jelena Mandić Bukarica.

Korporativno volontiranje

Volontiranje je žila kucavica naše društvene posvećenosti. Kada se aktiviramo na ličnom nivou, efekat može da bude još snažniji! Zato podržavamo naše zaposlene, penzionere i timove u njihovim društvenim volonterskim aktivnostima koje doprinose boljem svetu.

Pružanje pomoći u vanrednim situacijama

Henkel pruža hitnu podršku u slučajevima prirodnih katastrofa i pandemija, pomažući u vanrednim situacijama ljudima kojima je hitno potrebna usled neočekivane krize.

Društvena partnerstva

Podržavamo ljude koji se nađu u hitnoj situaciji usled kriza, sukoba ili prirodnih katastrofa brzo i bez birokratije i pružamo neposrednu pomoć u saradnji sa Fondacijom Fric Henkel.