RAZNOLIKOST, JEDNAKOST I INKLUZIJA (DEI)Ja sam jedinstven. Mi smo Henkel.

st-jun22-henkel-global-hr-0094-final

Jedinstvenost naših zaposlenih širom sveta

U Henkelu verujemo u moć jedinstva. Verujemo u jednakost i osećaj pripadnosti za ljude sa svim svojim različitostima - u našem društvu i našem radnom okruženju. 

Različitost naših zaposlenih, njihovo poreklo, iskustva, perspektive i uvažavanje svih njihovih individualnih razlika su temelj naše konkurentne prednosti. Verujemo da je kultura kompanije koja je fokusirana na raznolikost, jednakost i inkluziju (DEI) glavni pokretač kreativnosti i inovacija. Naša sposobnost da ispostavimo odlične rezultate podstaknuta je i zavisi od naše sposobnosti da implementiramo DEI u našu korporativnu kulturu i način na koji poslujemo. 

Snažno smo posvećeni formiranju timova koji odgovaraju potrebama tržišta na kojima poslujemo i klijenata sa kojima radimo, predstavljenih širokim spektrom kulturnog porekla, veština i znanja. Sigurni smo da različiti timovi stimulišu inovacije i nove načine rešavanja problema; ipak potrebna im je inkluzivna kultura i liderstvo kako bi im pomogli da rade najbolje što mogu.

Sylvie Nicol

Naše kolege prave razliku. Naš raznoliki globalni tim i naša inkluzivna kultura kompanije omogućavaju nam da iskoristimo našu kreativnost i inovativnu kulturu.

Henkel je 2007. bio jedan od prvih nemačkih kompanija na DAX koje su formirale tim za globalnu raznolikost. Danas, raznolikost, jednakost i inkluzija duboko su utkani u strategiju i korporativnu kulturu kompanije. Kako bismo ovo implementirali u sve oblasti kompanije i sproveli u delo, uspostavili smo DEI mrežu u celoj kompaniji koja funkcioniše u svim odeljenjima i oblastima.

Naši ciljevi i ambicije

Naš cilj otelotvoruje našu urođenu motivaciju, opravdansot i smernice ka uspešnoj budućnosti tema raznolikosti, jednakosti i inkluzije u Henkelu. Saznajte u šta verujemo i šta zastupamo.

Rodne ambicije za 2025. godinu – Negovanje raznolikosti rodova širom Henkela

Konkretnim ambicijama i inicijativama podržavamo našu jasnu posvećenost organizaciji koja je više raznolika, više jednaka i inkluzivnija.

Jedna od osnovnih dimenzija raznolikosti je pol. Duboko smo uvereni da rodna raznolikost igra odlučujuću ulogu kada govorimo o našem uspehu. Takođe smatramo da je naša društvena odgovornost da odražavamo rodni paritet naše globalne populacije i obezbedimo jednak pristup mogućnostima. Zato smo odlučili da sledimo hrabru ambiciju:

Želimo da postignemo jednakost polova na svim nivoima upravljanja do 2025.

Planiramo da dostignemo značajno povećanje broja žena na našim najvišim nivoima upravljanja kao i da izgradimo sistem za buduće rukovodeće pozicije na nižim nivoima upravljanja.

Generalno, na dobrom smo putu i zabeležili smo značajan napredak proteklih godina, povećali smo udeo žena na svim rukovodećim pozicijama na sadašnjih 38 odsto. Ali takođe imamo u vidu da još toga treba da se uradi i potpuno smo posvećeni značajnom ubrzanju naših napora. Saznajte više o našem pristupu u okviru naših osnovnih dimenzija pol.

ZAJEDNO ZA RODNU JEDNAKOST

Naše globalne činjenice i brojke (2023.)

Težimo da stvorimo radno okruženje koje odražava tržišta i društva koje predstavljamo. Kontinuirano smo povećavali zastupljenost naših raznovrsnih talenata poslednjih godina, ali želimo da nastavimo dalje. Evo gde smo danas:

39,5%

žena na nivoima upravljanja u globalu

124

nacionalnosti koje rade zajedno u Henkelu

54%

zaposlenih iz tržišta u razvoju

80

nacionalnosti koje rade u našem sedištu u Dizeldorfu

58

Henkel ERGS širom sveta

Naše osnovne dimenzije raznolikosti i inicijative

Negujemo holistički pristup raznolikosti, jednakosti i inkluzije. Za nas, raznolikost označava različite talente, stavove, perspektive, prednosti, veštine i mnoge druge karakteristike koje svakog od nas čine jedinstvenim. Iako prepoznajemo da svi ovi pojedinačni atributi stvaraju našu raznolikost, naše strateške inicijative se fokusiraju na nekoliko ključnih dimenzija.

Naše grupe resursa za zaposlene (ERGs)

Podstičemo naše zaposlene da formiraju grupe resursa kao platforme za deljenje iskustva, pružanje mentorstva i sticanje uvida. 

U Henkelu postoji 58 ERGs-ova vezanih za raznolikost, koje pokrivaju širok dijapazon tema poput roda, porekla, seksualne orijentacije i invaliditeta. Naši ERG članovi se okupljaju, razmenjuju uvide i iskustva i udružuju se sa našom globalnom DEI mrežom na strateškim inicijativama kako bi osnažili naše inkluzivno radno okruženje.

58 ERGŠIROM SVETA