16.08.2018.  Düsseldorf / Beograd

Henkel postigao dobre rezultate u drugom kvartalu uprkos negativnim uticajima valutnih kretanja

Henkel zabeležio snažan organski rast prodaje, još bolju maržu i veću zaradu u drugom kvartalu

  • Prodaja je dostigla novi rekordni nivo: 5,143 milijardi evra, organski rast +3,5 odsto
  • EBIT* dostiže novi najviši nivo: 926 miliona evra (+1,8 odsto)
  • EBIT marža* još više poboljšana: +20  baznih poena na 18,0 odsto
  • Prinos po prioritetnim akcijama (EPS)*: 1,58 evra (+1.9 odsto), ne računajući uticaj valutnih kretanja: +7,7 odsto
  • Henkel je ažurirao svoju godišnju prognozu, imajući u vidu otežavajuće okolnosti po pitanju valuta i cena materijala, i očekuje organski rast prodaje na nivou grupe od 2 do 4 odsto (nepromenjeno), EBIT* maržu od oko 18 odsto (prethodno: više od  17,5 odsto) i rast zarade po prioritetnim akcijama od 3 do 6 odsto (prethodno: 5 – 8 odsto)

„Na krilima snažnog organskog rasta, Henkel je ostvario dobar razvoj u drugom kvartalu uprkos značajnim negativnim uticajima valutnih kretanja i višim cenama materijala. Podigli smo kvartalnu prodaju na najviši nivo ikada, dodatno smo poboljšali EBIT maržu i ostvarili smo najveću kvartalnu korigovanu zaradu u istoriji“, rekao je generalni direktor kompanije Henkel, Hans Van Bajlen (Hans Van Bylen) i dodao: „Sektor Adhezivi Tehnologije je ostvario veoma snažan organski rast, sektor Deterdženti i kućna hemija je zabeležio dobar rast, a sektor Beaty Care je takođe poslovao u plusu“.

Sa 5,143 milijardi evra, prodaja je u drugom kvartalu 2018. godine dostigla novi rekordni nivo i ostvaren je nominalni rast od 0,9 odsto u poređenju sa istim kvartalom prethodne godine. Organska prodaja, koja ne uključuje uticaj valutnih kretanja i akvizicije/divesticije, imala je snažan rast od 3,5 odsto. Doprinos akvizicija i divesticija je iznosio 3,5 odsto. Ovo donosi ukupan rast od 7 odsto. Valutna kretanja su imala negativan uticaj na prodaju od -6,1 odsto. Korigovani operativni profit (EBIT) je zabeležio rast od 1,8 odsto, sa 909 miliona evra u istom kvartalu prošle godine na novi rekordan nivo od 926 miliona evra. Korigovani prihod od prodaje (EBIT) porastao je za 0,2 odsto, na 18,0 odsto. Sa 6,3 odsto, neto obrtni kapital kao procenat prodaje je bio iznad nivoa iz drugog kvartala 2017. godine (5,2 odsto). Rast prodaje je takođe potpomognut dvocifrenim rastom digitalne prodaje na nivou grupe, kao rezultat snažnih rezultata u sektorima proizvoda široke postrošnje. Korigovani prinos po prioritetnim akcijama (EPS) porastao je za 1,9 odsto, sa 1,55 evra na 1,58 evra. Valutna kretanja imala su negativan uticaj na EPS od -5,8 odsto. Korigovani prinos po prioritetnim akcijama, ne obuhvatajući uticaj promena kursa stranih valuta, porastao je za 7,7 odsto.

Učinak poslovnih sektora

Poslovni sektor Adhezivi Tehnologije ostvario je vrlo snažan organski rast prodaje od 5,2 odsto u drugom kvartalu. Poslovni sektor Beauty Care zabeležio je pozitivan organski rast prodaje od 0,4 odsto. Poslovni sektor Deterdženti i kućna hemija ostvario je pozitivan organski rast prodaje od 2,9 odsto u drugom kvartalu.

Snažan poslovni učinak u prvoj polovini 2018. godine

U prvoj polovini 2018. godine, prodaja je dostigla 9,978 milijardi evra. Organski rast prodaje, koji ne obuhvata uticaj promena kursa stranih valuta i akvizicije/divesticije, iznosio je 2,3 odsto. Uticaj promena kursa stranih valuta doveo je do pada prodaje od 7,4 odsto. Korigovani operativni profit zabeležio je rast od 0,3 odsto, sa 1,763 milijardi evra na 1,768 milijardi evra. Korigovani prinos od prodaje porastao je sa 17,4 na 17,7 odsto. Korigovani prinos po prioritetnim akcijama zabeležio je rast od 1,7 odsto, sa 2,96 evra na 3,01 evra. Valutna kretanja imala su negativan uticaj na EPS od 6,1 odsto. Korigovani prinos po prioritetnim akcijama, ne obuhvatajući uticaj promena kursa stranih valuta, porastao je za 7,8 odsto.

Izmenjena prognoza za fiskalnu 2018. godinu

Henkel je ažurirao svoju prognozu za fiskalnu godinu 2018. godinu. Kompanija potvrđuje svoja očekivanja organskog rasta prodaje od 2 do 4 odsto na nivou Henkel grupe. Henkelova očekivanja po pitanju organskog rasta su sada 4 do 5 odsto za poslovni sektor Adhezivi Tehnologije, sa prethodnih 2 do 4 odsto. Kada je u pitanju sektor Deterdženti i kućna hemija, Henkel i dalje očekuje rast u rasponu od 2 do 4 odsto. U poslovnom sektoru Beaty Care, Henkel nastavlja da očekuje pozitivan organski rast prodaje od 0 do 2 odsto.

* Prilagođeno za jednokratne naknade/dobitke i naknade za restrukturiranje.

Ovaj dokument sadrži predviđanja koja su zasnovana na trenutnim procenama i pretpostavkama donetim od strane menadžmenta kompanije Henkel AG & Co. KGaA. Ova predviđanja su okarakterisana upotrebom izraza kao što su očekivati, nameravati, planirati, predviđati, pretpostavljati, verovati, proceniti, očekivati itd. Takve izjave ni u kom pogledu ne treba prihvatati kao garanciju da će se ta očekivanja ispuniti. Budući učinak i zaista postignuti rezultati od stane Henkel AG & Co. KGaA kompanije i svih njenih delova zavise od brojnih rizika i neizvesnosti te se stoga mogu materijalno razlikovati od predviđanja. Mnogi od ovih faktora su van Henkelove kontrole i ne mogu se unapred precizno odrediti, kao što su buduća ekonomsko okruženje i potezi konkurencije i ostalih aktera na tržištu.