16.08.2021.  Bačka Topola, Pirot

Očišćeno Zobnatičko i Zavojsko jezero u okviru Henkelovog projekta „Volim reku, a ti?“

U skladu sa svojom Strategijom održivosti, a pod okriljem Pro Nature linije proizvoda, kompanija Henkel je u saradnji sa Savezom organizacija podvodnih aktivnosti Republike Srbije (SOPAS) nastavila realizaciju ekološkog projekta pod nazivom „Volim reku, a ti?“. U okviru pomenutog projekta tokom proteklog vikenda očišćena su dva jezera – Zobnatičko kod Bačke Topole i Zavojsko jezero kod Pirota, a tom prilikom izvučeno je oko 2.200kg otpada.

„Želela bih da istaknem da sam veoma ponosna što već drugu godinu zaredom realizujemo ekološki projekat „Volim reku, a ti?“ koji za cilj ima očuvanje naših vodenih tokova. Prošle godine smo u sklopu projekta očistili četiri, dok ćemo ove godine od otpada očistiti ukupno šest lokacija. Kao odgovorna kompanija, kojoj je održivost u fokusu poslovanja, nastojimo da kroz različite inicijative doprinesemo zaštiti životne sredine i sačuvamo našu planetu. Zahvaljujem se i našem partneru na ovom projektu, Savezu organizacija podvodnih aktivnosti Republike Srbije, sa kojim udruženim snagama čistimo prirodno bogatstvo naše zemlje i radujemo se daljoj saradnji, budući da nam je ovo dugoročna inicijativa“, izjavila je Milica Šljivančanin, Menadžerka za razvoj kategorija i marketing u prodaji u Henkelu.

„Izuzetno smo ponosni što naš klub zajedno sa partnerskim organizacijama, već 20 godina realizuje ovakve i slične akcije čišćenja vodenih bogatstava kojima je naša zemlja bogata. Takođe, na ovaj način podižemo svest kod ljudi o značaju naše životne sredine i njene ugroženosti, čineći jedan suštinski važan posao, a to je edukacija i konstantno širenje broja zainteresovanih aktivnih članova naše zajednice. Do sada smo realizovali ukupno četiri akcije čišćenja jezera, a u narednim nedeljama predstoje nam još dve i ovom prilikom želela bih posebno da se zahvalim kompaniji Henkel, sa kojom sarađujemo na njihovom projektu ,Volim reku, a ti?’, jer delimo iste vrednosti brige o našoj prirodi”, izjavila je Božana Ostojić, predsednica Saveza organizacija podvodnih aktivnosti Republike Srbije.
Projekat „Volim reku, a ti?“ dobitnik je Nagrade za društveno odgovorno poslovanje „Đorđe Vajfert“ koju dodeljuje Privredna komora Srbije. U prvoj sezoni očišćeno je više od 650 kg otpada sa četiri lokacije u Srbiji, a ove godine planirano je čišćenje na šest lokacija: jezero Ćelije kod Kruševca, Gradsko jezero u Beloj Crkvi, Zobnatičko jezero kod Bačke Topole, Zavojsko jezero kod Pirota, jezero Perućac kod Bajine Bašte i Ada Ciganlija u Beogradu.