26.06.2023.  Beograd

Očišćeno Zavojsko jezero kod Pirota u okviru četvrte sezone projekta „Volim reku, a ti?“

Četvrta sezona projekta „Volim reku, a ti?” nastavljena je i ovog vikenda akcijom čišćenja Zavojskog jezera kod Pirota, a ronioci su tom prilikom izvukli više od 300 kg otpada. Cilj projekta kompanije Henkel koji realizuje u saradnji sa Savezom organizacija podvodnih aktivnosti Republike Srbije (SOPAS) jeste očuvanje vodenih površina širom Srbije.

Menadžerka za razvoj kategorija i marketing u prodaji u Henkelu Milica Šljivančanin, istakla je: „Ekosistemi naše planete su pod sve većim pritiskom. Upravo zbog toga, a sa željom da buduće generacije dožive prirodne lepote u punom sjaju, naša kompanija posvećena je zaštiti i obnavljanju biodiverziteta – sa posebnim fokusom na šume, zemljište i vodu. Zbog toga smo u saradnji sa Savezom podvodnih aktivnosti Republike Srbije pokrenuli dugoročnu inicijativu čišćenja prirodnih bogatstava Srbije. Tokom prve tri sezone očistili smo 17 lokacija i uklonili više od 6 tona otpada, dok ćemo ove godine ukloniti otpad sa ukupno šest lokacija“.

„Ovom ekološkom akcijom koju realizujemo sa kompanijom Henkel Srbija već četiri godine zaredom, želimo da podignemo svest javnosti o potrebi zaštite životne sredine, posebno reka, jezera i priobalja, kao i da pokušamo promeniti navike nepropisnog bacanja otpada. Neophodno je da svaki pojedinac vodi računa o tome, tek tada ćemo zajedničkim snagama postignuti željene rezultate. Svaki čovek bi trebalo da brine o prirodi koja nas okružuje, koja nam daje sve, a traži tako malo. Voda je resurs bez kojeg ne možemo da živimo i izutetno je važno da svako od nas bude svestan toga“, izjavila je Božana Ostojić, predsednica Saveza organizacija podvodnih aktivnosti Republike Srbije.

Projekat „Volim reku, a ti?” sprovodi Henkelov poslovni sektor Consumer Brands u sklopu kampanje „Promena počinje od nas“.