Dutin karijerni put

Kakvu ulogu korišćenje tehnologije ima u vašoj karijeri?
Uz pomoć tehnologije, mogu da se fokusiram na ono što je zaista važno, tako da možemo da uradimo više sa manje resursa. Recimo da treba da analiziramo stotine proizvoda po različitim kupcima. U tom slučaju, za relativno stabilne proizvode koristimo statističke prognoze. To nam omogućava da više vremena posvetimo prognozama za proizvode čije je kretanje veoma volatilno. Zahvaljujući tome, možemo da poboljšamo tačnost i efikasnost i – što je najvažnije – iz rezultata eliminišemo ljudski faktor.

Kako u timu podstičete entuzijazam za nove proizvode?
Prvo, pojednostavim kompleksni tehnološki koncept i predstavim ga timu na lako razumljiv, „laički” način. Drugo, podstaknem ih da se uključe i angažuju u osmišljavanju implementacije, kad god je to moguće. Najzad, istaknem kako će im to biti korisno u radu i kako će omogućiti rast poslovanja u većem obimu.

Po čemu se vaš rad u Šangaju razlikuje od rada u Sidneju?
Kad sam došao, nisam uopšte znao kineski, pa mi u početku nije bilo lako da bilo šta obavim — ni u ličnom, ni u profesionalnom životu. Ali vremenom se mnogo poboljšalo. Uz mobilna plaćanja i onlajn kupovinu, život mi je mnogo manje stresan. Skoro da mi i ne trebaju novčanik ili kartice kad izađem iz kuće. Povrh toga, Kinezi i njihovo društvo su, prema nekim ocenama, mnogo prilagodljiviji i agilniji nego bilo ko drugi u svetu.

Koji korak je najviše uticao na vaš sopstveni razvoj?
Rekao bih da je to bilo prihvatanje međunarodnog premeštaja u regionalno sedište. Ne samo da sam proširio vidike, već sam se i sreo sa mnogo kompleksnih problema. Na primer, preda mnom je bio izazov da ponovo pokrenem rast ključnih indikatora učinka (KPI) koji su godinu dana bili u padu za jednog od naših glavnih kupaca u Kini, uz istovremeno uspostavljanje novog tima i procesa od samog početka.

Po čemu je Henkel zaista jedinstven?
Henkel je mesto gde možete da zavrnete rukave, da preispitujete ustaljene načine rada, da za to budete nagrađeni i da se zabavite dok radite!