24.10.2019.  Diseldorf / Njemačka

Promene u rukovodstvu kompanije Henkel

Karsten Knobel nasledio je Hans van Bajlena na mestu izvršnog direktora Henkela

Kompanija Henkel je saopštila da sadašnji izvršni direktor kompanije, Hans van Bajlen, iz ličnih razloga, neće obavljati još jedan mandat u Upravnom odboru, nakon oko 35 godina rada u kompaniji, uključujući oko 15 godina rada u Upravnom odboru i 4 godine kao na poziciji izvršnog direktora. Stoga će mesto izvršnog direktora predati nasledniku Karstenu Knobelu od 1. januara 2020. Karsten Knobel se pridružio Henkelu 1995. godine, a član je Upravnog odbora od 2012. godine, odgovoran za finansije, nabavku i integrisana poslovna rešenja. Odluka o tome ko će naslediti gospodina Knobela na mestu glavnog finansijskog direktora će biti donesena naknadno.

„Nakon otprilike 35 godina u Henkelu, odlučio sam da je nakon isteka mog ugovora pravo vreme za promene u vrhu kompanije. Iz ličnih razloga neću tražiti dalje mandate na mestu Predsednika upravnog odbora. Želio bih se da se zahvalim svim zaposlenima i kolegama iz Upravnog odbora na njihovoj posvećenosti tokom prethodnih godina, kao i svim članovima naših nadzornih odbora na podršci i savetima", rekao je Hans van Bajlen. „Drago mi je i što smo imenovali našeg kolegu člana Upravnog odbora, Karstena Knobela, za mog naslednika i izvršnog direktora. Uveren sam da će Henkel nastaviti da se uspešno razvija pod njegovim vođstvom".

Predsednica Nadzornog odbora i Odbora akcionara, dr Simone Bagel-Trah, zahvalila je Hansu van Bajlenu u ime odbora i porodice Henkel za angažman u kompaniji: „Hans van Bajlen je u proteklim godinama pružio značajan doprinos uspešnom radu kompanije i aktivno je doprineo razvoju mnogih rukovodilaca", rekla je dr Simone Bagel-Trah.

Postavljanje smernica poslovanja pod rukovodstvom Hansa van Bajlena

„Pod vođstvom Hansa van Bajlena, sve poslovne jedinice su dodatno ojačane zahvaljujući uspešnim akvizicijama i partnerstvima. Kupovina kompanije Sun Products značajno je proširila tržišnu poziciju naše poslovne jedinice Deterždenti i kućna hemija u SAD-u, našem najvećem svetskom tržištu. U poslovnim jedinicama Adhezivi Tehnologije i Beauty Care su takođe ostvarene akvizicije. Sa velikom odlučnošću, gospodin van Bajlen je poseban akcenat stavio na digitalizaciju kompanije u svim oblastima. Iskreno mu se zahvaljujemo na značajnim smernicama koje je postavio za vreme svog mandata, kao i na posvećenosti našoj kompaniji u proteklih više od 35 godina", nastavila je dr Simone Bagel-Trah.

Hans Van Bajlen (58) započeo je profesionalnu karijeru u Henkelu 1984. godine. Kao član Upravnog odbora kompanije Henkel od 2005. godine, prvobitno je bio odgovoran za poslovnu jedinicu Beauty Care, a početkom 2016. godine je izabran za predsednika Upravnog odbora. Hans van Bajlen je od septembra 2018. takođe predsednik Nemačkog udruženja hemijske industrije (VCI) i potpredsednik Saveza nemačke industrije (BDI). Takođe je član Upravnog odbora Foruma za robu široke potrošnje (CGF).

Fokus na održivom profitabilnom rastu

„Karsten Knobel će biti izvrstan naslednik kompanije. On odlično poznaje Henkel i poseduje dugogodišnje međunarodno rukovodilačko iskustvo. Veoma je cenjen od strane  kolega iz Uprave, kao i naših zaposlenih, a takođe ima odličnu reputaciju na tržištima kapitala. Uvereni smo da će zajedno sa čitavim Upravnim odborom i dalje intenzivno upravljati razvojem naše kompanije. U ime svih Henkelovih odbora i zaposlenih, želim mu uspešnu budućnost", rekla je dr Simone Bagel-Trah.

Karsten Knobel rođen je 1969. godine u Marburgu. Nakon studija poslovne administracije i tehničke hemije na Tehničkom univerzitetu u Berlinu, karijeru je započeo u Henkelu 1995. godine kao pomoćnik člana Upravnog odbora zaduženog za istraživanje i razvoj. Potom je prešao u poslovnu jedinicu Beauty Care, gde je posvećeno i odgovorno obavljao zadatke na različitim pozicijama. Nakon pozicije Direktora za korporativne strategije, kontrolinga i finansijskog direktora poslovnog sektora Beauty Care, 2012. godine postavljen je za finansijskog direktora kompanije Henkel.

Takođe je član nadzornog odbora Lufthanse i zamenik predsednika nadzornog odbora fudbalskog kluba Bundeslige Fortuna Dusseldorf. Karsten Knobel je oženjen i otac dvoje dece.

„Zahvalan sam na poverenju koje mi je ukazano ovim imenovanjem. Radujem se što ću sarađivati sa kolegama iz Upravnog odbora i našeg globalnog tima na daljem oblikovanju budućnosti kompanije Henkel. Imamo odlične zaposlene, vodeće brendove i tehnologije, interesantne inovacije, kao i velike mogućnosti za dalji održivi profitabilni rast u našim poslovnim jedinicama u dinamičnom tržišnom okruženju“, rekao je Karsten Knobel.