20.09.2021.  Perućac

Peta akcija čišćenja u okviru Pro Nature projekta

Očišćeno jezero Perućac u okviru Henkelovog projekta „Volim reku, a ti?“

Kompanija Henkel u okviru projekta „Volim reku, a ti?“, a u saradnji sa Savezom organizacija podvodnih aktivnosti Republike Srbije (SOPAS), proteklog vikenda realizovala je akciju čišćenja jezera Perućac. Tokom akcije čišćenja izvučeno je oko 150 kg otpada.

„U okviru projekta „Volim reku, a ti?“ ove godine očistili smo već pet jezera, a ukupno sakupili 2550 kg otpada. Veoma smo ponosni što smo uspeli da očistimo i jezero Perućac koje je jedno od većih prirodnih bogatstva naše zemlje, a koje svake godine poseti veliki broj turista. Zahvaljujem se našem partneru na ovom projektu, Savezu organizacija podvodnih aktivnosti Republike Srbije, sa kojim udruženim snagama čistimo reke i jezera i radujemo se daljoj saradnji, budući da nam je ovo dugoročna inicijativa i veoma važan deo naše Strategije održivosti“, izjavila je Milica Šljivančanin, Menadžerka za razvoj kategorija i marketing u prodaji u Henkelu.

„Iza već tradicionalnog slogana ‘Neka vode uvek budu čiste’, stoji jasna i nedvosmislena poruka – ko smo mi, koja je naša misija i cilj.  Mi govorimo, molimo za pomoć i apelujemo o stanju i ugroženosti našeg okruženja, pa time i budućnosti naše planete. Mislim da je i naša obaveza, da kitnjaste i kurtoazne rečenice, zamenimo jasnim porukama i apelom za promišljeno i odgovorno ponašanje ovde, u Evropi i celom svetu. Naš cilj je da podržimo sve inicijative, poput „Water protection“ i „Blue-growth“ policy-ja i da se pridružimo evropskoj porodici koja se bori za održivost planete a koja je već prerasla broj od 40 miliona ljudi. Zato je globalna kampanja zaštite voda, u kojoj učestvujemo i mi, toliko važna. SOPAS – (Savez organizacijan podvodnih aktivnosti Srbije) će uvek brinuti o tome jer su to vrednosti na kojima počivamo. Mi smo takođe deo velike svetske organizacije CMAS (svetska podvodna federacija) a samim tim i porodice koja ima isti cilj kao i mi. Najvažnije od svega je da imamo prijatelje i nadam se da ćemo ih imati mnogo godina a to je kompanija Henkel Srbija koja veruje i radi u duhu stvaranja održive vrednosti. Mi smo se prepoznali jer imamo istu misiju i isti cilj.  Zato putujemo prelepom Srbijom u želji da joj vratimo njen prirodan izgled, da joj očistimo pluća, da nam naša Srbija bude još lepša i zdravija i da ne moram da navodim kao na početku, ko nam je i kakvu zamku i probleme napravio, već da se svi prepoznamo u pravim vrednostima našeg društva.”, izjavila je Božana Ostojić, predsednica Saveza organizacija podvodnih aktivnosti Republike Srbije.

Projekat „Volim reku, a ti?“ dobitnik je Nagrade za društveno odgovorno poslovanje „Đorđe Vajfert“ koju dodeljuje Privredna komora Srbije. U prvoj sezoni očišćeno je više od 650 kg otpada sa četiri lokacije u Srbiji, a ove godine planirano je čišćenje na šest lokacija: jezero Ćelije kod Kruševca, Gradsko jezero u Beloj Crkvi, Zobnatičko jezero kod Bačke Topole, Zavojsko jezero kod Pirota, jezero Perućac kod Bajine Bašte i Ada Ciganlija u Beogradu.