29.01.2024.  Beograd

Podrška obrazovanju u Srbiji

Brend Ceresit podržao otvaranje Mejkers labova širom Srbije

Brend Ceresit, u saradnji sa Grupom za obrazovanje, koja okuplja četiri organizacije posvećene unapređenju obrazovanja u Srbiji, kao nacionalni partner učestvovao je u otvaranju 13 Mejkers labova širom zemlje. Ova inovativna inicijativa omogućila je učenicima zainteresovanim za nauku da kroz mentorstvo nastavnika steknu znanje na dinamičan način, te da kroz praktičnu primenu ovog znanja, pretvore svoje ideje u delo, dok istovremeno stvaraju dublje razumevanje o svojim budućim karijerama, kao i doprinosu privredi i zajednici.

Mejkers labovi su inovativni i multidisciplinarni prostori, kreirani po modelu učionica budućnosti, koji podstiču eksperimentisanje i preduzetnički duh kod učenika, dok nastavnicima omogućavaju inovativan pristup nastavi kroz povezivanje više oblasti u jednom školskom času. Rad Mejkers laba zasniva se na povezivanju STEAME oblasti (science, technology, engineering, art, math, entrepreneurship / nauka, tehnologija, inženjerstvo, umetnost, matematika, preduzetništvo). Nove učionice otvorene su u Čačku, Leskovcu, Vršcu, Zaječaru, Ruskom Krsturu, Knjaževcu, Beogradu, Šapcu, Mladenovcu, Nišu, Vrnjačkoj Banji i Kragujevcu, gde đaci već pokazuju izvanredne rezultate osmišljavajući kreativna rešenja za realne izazove. Svaki Mejkers lab ima svoju jedinstvenost, pa je tako škola u Nišu dobila učionicu koja je namenjena korišćenju za rad sekcije izrade pametnih uređaja, Mladenovac je dobio video montažni studio, dok je Kragujevac dobio do sada najveći Mejkers lab koji se prostire na 130m2. U Beogradu u Šestoj beogradskoj gimnaziji, otvaranjem Mejkers lab-a pokrenut je i školski podkast za koji je donirana oprema.

Učionice budućnosti doprinele su već rastu interesovanja za IT smerove, primenjene nauke, vannastavne aktivnosti i projekte, kao i sve više preduzetničkih projekata i interesovanja. Osim toga, Srpska asocijacija menadžera koja godinama unazad promoviše odgovorno poslovanje, podstiče liderstvo, rad sa mladima, i radi na osnaživanju menadžera u cilju uspešnijeg poslovanja i podizanja konkurentnosti srpske privrede, prepoznala je značaj ovog projekta dodelivši Nordeus Fondaciji, u ime Grupe za obrazovanje, priznanje u kategoriji „Društveno- odgovorna kompanija godine“. Zahvaljujući izvanrednim rezultatima, najavljeno je otvaranje još minimum 12 Mejkers labova do kraja 2024. godine koji će duplirati broj učenika i nastavnika sa pristupom savremenom obrazovanju.

Brend Ceresit, koji konstantno teži osmišljavanju inovativnih rešenja za realizaciju građevinskih projekata, nastaviće i u narednom periodu da podržava ovaj projekat sa ciljem da pozitivno utiče na svestrano obrazovanje koje predstavlja jedno od najmoćnijih sredstava za oblikovanje pozitivnih promena u budućnosti.