Treća sezona projekta „Volim reku, a ti?”

Nastavljamo da čistimo vodene površine u našoj zemlji – treću godinu zaredom – za dobrobit sadašnjih i budućih generacija.

Ekosistemi naše planete su pod sve većim pritiskom. Posvećeni smo zaštiti i obnavljanju biodiverziteta – sa posebnim fokusom na šume, zemljište i vodu. Zbog toga smo u saradnji sa Savezom podvodnih aktivnosti Republike Srbije pokrenuli dugoročnu inicijativu čišćenja prirodnih bogatstava Srbije.

Tokom prve dve sezone realizovali smo 10 akcija čišćenja i uklonili više od 3,5 tona otpada!

Ove godine organizujemo 7 akcija i čistimo:

  1. Zavojsko jezero kod Pirota, 28. avgust
  2. Gradsko jezero u Beloj Crkvi, 3. septembar
  3. Gradsko kupalište ŠTRAND na Velikom bačkom kanalu, 10. septembar
  4. Jezero Vrutci, Užice, 11. septembar
  5. Jezero Ćelije, Kruševac, 8. oktobar
  6. Dunavac, gradska plaža Apatin, 9. oktobar
  7. Ada Ciganlija, Beograd, 23. oktobar

Henkel ima dugu tradiciju liderstva u održivosti. Konstantno istražujemo načine da budemo brži, hrabriji i da ostvarujemo korak dalje u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja. Projekat „Volim reku, a ti?” podržava naš poslovni sektor Deterdženti i kućna hemija pod okriljem kampanje Mi i vi zajedno za čistiji svet. Razvili smo proizvode čijom upotrebom zajedno poštujemo prirodne resurse. Naši proizvodi omogućavaju pranje na niskim temepraturama i efikasno korišćenje eko programa na mašinama. Naša pakovanja su reciklabilna, a u asortimanu nudimo proizvode sa najmanje 90% biorazgradivih sastojaka1.

1 Odnosi se na organske sastojke u svojoj formuli, u skladu sa Organizacijom za ekonomsku saradnju i razvoj OECD 301/302

Fotografije

Dodatne informacije

2021: U drugoj sezoni očišćene su 3 tone otpada

Od jula do septembra 2021. godine očišćeno je šest lokacija: Jezero Ćelije kod Kruševca, Gradsko jezero u Beloj Crkvi, Zobnatičko jezero kod Bačke Topole, Zavojsko jezero kod Pirota, Jezero Perućac kod Bajine Bašte, Ada Ciganlija u Beogradu.

Nakon uspešne realizacije prve sezone, projekat je nagrađen Nacionalnom nagradom za društveno odgovorno priznanje „Đorđe Vajfert" Privredne komore Srbije i priznanjem „Dobročinitelj" koje se dodeljuje najodgovornijim kompanijama i organizacijama u Srbiji u sklopu kampanje „Najbolje u Srbiji", koju sprovodi udruženje „Moja Srbija", uz podršku Grada Beograda i Centra potrošača Srbije.

2020: U prvoj sezoni očišćeno je 650kg otpada

Tokom avgusta 2020. godine očišćene su četiri lokacije: jezero Ćelije kod Kruševca, Gradsko jezero u Beloj Crkvi, Zavojsko jezero kod Pirota i Ada Ciganlija u Beogradu.