14.06.2024.  Beograd

Novi Mejkers lab konkurs za budućnost punu izbora, znanja i inovacija

Brend Ceresit u saradnji sa Grupom za obrazovanje nastavlja otvaranje Mejkers lab-ova širom Srbije

Saradnju sa Nordeus fondacijom, Centrom za promociju nauke, Dostignućima mladih u Srbiji i Inicijativom Digitalna Srbija, koji zajedno čine Grupu za obrazovanje i ove godine nastaviće brend Ceresit u misiji unapređenja obrazovanja u Srbiji. Od kraja 2022. godine, Grupa za obrazovanje i njeni partneri otvorili su 14 Mejkers lab-ova u 13 gradova širom Srbije, čime su napravili veliki korak ka ostvarenju svog cilja. Do kraja ove godine planirano je otvaranje učionica budućnosti u još 13 srednjih škola, čime će više od 25.000 učenika i 2.500 nastavnika dobiti pristup inovativnim načinima rada. Projekat je osmišljen kao dugoročan, pa je tako početkom juna otvoren novi konkurs za srednje škole koje se mogu prijaviti za Mejkers lab-ove u 2025. godini. Konkurs će trajati do oktobra meseca, a više informacija o načinu prijave možete pronaći na linku.

Mejkers labovi su inovativni i multidisciplinarni prostori, kreirani po modelu učionica budućnosti, koji podstiču eksperimentisanje i preduzetnički duh kod učenika, dok nastavnicima omogućavaju inovativan pristup nastavi kroz povezivanje više oblasti u jednom školskom času. Rad Mejkers laba zasniva se na povezivanju STEAME oblasti (science, technology, engineering, art, math, entrepreneurship / nauka, tehnologija, inženjerstvo, umetnost, matematika, preduzetništvo). U  postojećih trinaest Mejkers lab-ova nižu se uspesi i  realizuju se inovativne ideje. Primer dobre prakse je učenička kompanija OutMark iz Zaječarske gimnazije, koja osvaja nagrade na nacionalnim takmičenjima i krči put ka evropskim. Zatim, timovi koji su razvijali svoje tehnološke ideje u Mejkers labovima, imali su priliku da ih predstave i takmiče se na Galaksija kupu, gde su svojim originalnim rešenjima privukli pažnju žirija i publike, a tim iz Mejkers lab-a u Elektrotehničkoj školi “Mija Stanimirović” iz Niša izašao je kao nacionalni pobednik. Plan Grupe za obrazovanje za 2024. godinu je da nastavi da širi Mejkers mrežu i time doprinese ne samo srednjim školama već i njihovoj lokalnoj zajednici.

Izgradnja i razvoj svakog Mejkers lab-a je zajednički poduhvat Grupe za obrazovanje, školskog kolektiva i privrede. Brend Ceresit, kao jedan od nacionalnih partnera ovog projekta nastaviće da podržava učionice budućnosti sa ciljem da pozitivno utiče na svestrano obrazovanje u Srbiji. 

Saopštenje za javnost (529,12 KB)