31.03.2021.  Nemačka / Egipat

Henkel je značajno proširio saradnju sa socijalnim preduzećem Plastic Bank

Henkel i Plastic Bank otvorili prve centre za sakupljanje plastičnog otpada u Egiptu

Henkel i Plastic Bank su otvorili svoja prva tri centra za sakupljanje plastičnog otpada u Kairu. Projekat je deo uspešne i duge saradnje kompanije Henkel sa ovim socijalnim preduzećem. Partneri na ovom projektu dele zajedničku viziju: da se ukloni plastični otpad iz životne okoline, istovremeno ostavljajući dugoročni društveni uticaj na lokalno stanovništvo.

Otvaranje tri centra za sakupljanje plastičnog otpada u Egiptu označava prvi korak u okviru projekta za stvaranje ekološkog, društvenog i ekonomskog uticaja u ovoj zemlji. Radeći zajedno, Henkel i Plastic Bank (Banka plastike) streme da postojano proširuju svoj angažman tokom narednih godina i dostignu godišnji kapacitet sakupljanja plastičnog otpada od 5.000 tona 2023. godine. U centrima za sakupljanje, ljudi mogu da donesu prikupljeni plastični otpad i dobiju novac za to. Ovo sprečava da plastika dospe u reke i okeane, a istovremeno Henkel i Plastic Bank podržavaju lokalno stanovništvo tako što poboljšavaju živote u zajednicama sakupljača. Plastic Bank prerađuje materijal i vraća takozvanu socijalnu plastiku (Social Plastic®) u lanac vrednosti – na primer kroz ambalažu Henkelovih proizvoda. Henkel je prvi globalni proizvođač robe široke potrošnje koji je postalo partner sa preduzećem Plastic Bank 2017. godine, i kompanije je već izbacila na tržište prvu ambalažu proizvoda koja je napravljena od materijala Social Plastic®.

„Henkelova posvećenost održivosti je duboko usađena u našu korporativnu kulturu, i sastavni je element naše strateške agende svrsishodnog rasta. Jedinstvena saradnja sa preduzećem Plastic Bank nam pomaže da integrišemo više reciklirane plastike u ambalažu naših proizvoda i doprinosi postizanju ambicioznih ciljeva za cirkularnu ekonomiju i izbegavanje plastičnog otpada,“ rekao je Karsten Knobel, Glavni izvršni direktor kompanije Henkel.

„Dospevanje plastičnog otpada u životnu okolinu je jedan od najvećih globalnih izazova, i mi smo vrlo svesni naše odgovornosti kao globalnog proizvođača robe široke potrošnje. Naša saradnja sa preduzećem Plastic Bank je fantastičan primer snage partnerstava da se napravi pozitivan doprinos i sa ekološkim i sa društvenim uticajem,“ izjavila je Silvi Nikol, članica Upravnog odbora kompanije Henkel odgovorna za ljudske resurse i održivost. „Sa oduševljenjem produbljujemo naše partnerstvo sa preduzećem Plastic Bank. Udruženim snagama, možemo da pokrećemo društveni napredak širom sveta, i istovremeno doprinesemo smanjenju plastičnog otpada u životnoj okolini i negujemo cirkularnu ekonomiju“.

„Ponosni smo što ćemo zajedno sa Henkelom raditi na proširivanju reciklažnih ekosistema uz promovisanje održivih rešenja za ambalaže,“ rekao je Dejvid Kac, osnivač i glavni izvršni direktor preduzeća Plastic Bank. „Od početka našeg partnerstva, Henkel je pomogao sa prikupljanjem preko 1,7 miliona kilograma plastičnog otpada, sprečavajući preko 86 miliona plastičnih boca da dospeju u okean. Sa našim centrima sa sakupljanje plastičnog otpada u Egiptu, pravimo značajan iskorak u sprečavanju dospevanja plastike u okean i poboljšavanju života na Afričkom kontinentu“.

Pretvaranje otpada u prilike

Plastic Bank uspostavlja reciklažne ekosisteme u zemljama kojima još uvek fali adekvatna infrastruktura za upravljanje otpadom. Sakupljači dobijaju naknadu za materijal koji prikupe, što im pomaže da nabave osnovne potrepštine za svoje porodice, poput namirnica, ulja za kuvanje, školarine ili zdravstvenog osiguranja. Sakupljena plastika se prerađuje u Social Plastic® koja može biti reintegrisana u proizvode i ambalaže kao deo zatvorenog lanca snabdevanja.

Samo u Egiptu, Henkel i Plastic Bank imaju cilj da stvore 1.000 radnih mesta tokom dve godine, što će direktno uticati na preko 4.000 egipatskih građana kroz uspostavljanje dugoročne infrastrukture recikliranja. Te dve kompanije nadograđuju svoju uspešnu saradnju koja je počela 2017. u Haitiju.

Henkel je već integrisao socijalnu plastiku u nekoliko svojih proizvoda. Beauty Care brend Nature Box je prvi kozmetički brend koji je uveo Social Plastic kao ambalažni materijal za sve bočice iz svog portfolija, gde 98 odsto materijala bočica čini Social Plastic®. Takođe, Pro Nature sredstva za čišćenje iz Henkelovog sektora Deterdženti i kućna hemije su prešla na PET bočice koje su napravljene od 100% reciklirane plastike, od čega je do 50% Social Plastic®.

Posvećenost cirkularnoj ekonomiji

Partnerstvo sa preduzećem Plastic Bank je jedna od brojnih aktivnosti i inicijativa kompanije Henkel za negovanje cirkularne ekonomije i promociju održivih rešenja za ambalažu. Kompanija je sebi postavila ambiciozne ciljeve za ambalažu radi promovisanja zatvorenog kruga za plastiku: do 2025. godine, sva ambalaža će biti pogodna za recikliranje ili ponovno korišćenje*, i udeo reciklirane plastike u ambalaži potrošačkih proizvoda će se povećati na 30 odsto Već danas, ambalaže mnogih proizvoda su napravljene od 100 odsto reciklirane plastike. Kako bi pokretala napredak na polju održivosti, Henkel sarađuje sa različitim partnerima duž lanca vrednosti i učestvuje u mnogim inicijativama koje uključuju različite industrije. Na primer, kompanija je član inicijative New Plastics Economy i osnivač globalnog saveza za uklanjanje plastičnog otpada Alliance to End Plastic Waste.


* Ne računajući proizvode gde sastojci ili ostaci mogu uticati na mogućnost recikliranja ili zagaditi tokove reciklaže.

Henkel and Plastic Bank open first collection centers in Egypt - Thumbnail