KLIMA

2 girls running in a cornfield with modern windmills in the background

Emisije ugljen-dioksida i drugih gasova koji izazivaju efekat staklene bašte odgovorne su za klimatske promene i globalno zagrevanje. Ograničavanje ovih emisija je jedan od najvećih izazova sa kojim se čovečanstvo ikad suočilo.

Nekoliko stepeni možda ne zvuči kao mnogo, ali prave značajnu razliku za budućnost naše planete. Kako bismo ograničili globalno zagrevanje na daleko ispod dva stepena Celzijusa do 2050. godine - i ispunili ciljeve usvojene u okviru Sporazuma o klimatskim promenama UN u Parizu - moramo brzo da  smanjimo emisiju ugljen-dioksida. Postizanje ovog ambicioznog cilja biće moguće samo ako vlade i kompanije prihvate ovaj izazov kao priliku da pokrenu inovacije i istraže vizionarske ideje.

Transformacija načina života

Naravno, ove emisije izazivaju savremeni stil života. To znači da se najveći potencijal za pozitivne promene nalazi u transformaciji načina na koji živimo. Ovo bi moglo da obuhvati povećanje energetske efikasnosti i smanjenje povezanih emisija. Moglo bi takođe da bude postignuto smanjenjem ugljen-dioksida u našim životima i zamenom tradicionalnih izvora energije obnovljivim izvorima. Ili bi čak moglo da se postigne ako bi se ugljen-dioksid pretvorio u resurs - istraživanjem inovativnih tehnologija koje ga pretvaraju u energiju, što bi prekinulo ciklus zagađenja zbog efekta staklene bašte.

Our climate action along the value chain - Thumbnail

Posvećeni očuvanju klime

Henkel u potpunosti podržava Sporazum o klimatskim promenama UN potpisan u Parizu. Iz tog razloga, ispunićemo našu dugoročnu viziju da postignemo pozitivan uticaj na klimu do 2040. godine i pravimo aktivan i posvećen doprinos očuvanju klime. Početak toga je na našem snažnom fokusu u okviru naših sopstvenih proizvodnih lokacija, gde nameravamo da smanjimo ugljenični otisak za 65 odsto do 2025. i 75 odsto do 2030. (u odnosu na 2010.). Da bismo to uradili, želimo da stalno unapređujemo našu energetsku efikasnost, i da 100 odsto električne energije koju upotrebljavamo bude iz obnovljivih izvora.
Sa našom vizijom da postanemo kompanija sa pozitivnim uticajem na klimu do 2040, želimo da zamenimo preostala fosilna goriva u našoj proizvodnji alternativama koje su klimatski neutralne, kao što je biogas ili gas dobijen iz konverzije CO2. Takođe nameravamo da višak energije koja nije zasnovana na ugljeniku i koja Henkelu nije potrebna dopremimo trećim stranama. Time ćemo izbeći emisije u okviru naših sopstvenih aktivnosti i omogućiti trećim stranama da izbegnu potencijalne emisije korišćenjem čiste energije. Snabdevanje drugih ovakvom energijom znači da će naše poslovanje imati pozitivan uticaj na klimu.
Pored toga, našu posvećenost da imamo pozitivan uticaj na klimu delimo sa našim partnerima i dobavljačima. Od njih očekujemo da doprinesu smanjenju emisija CO2 u celom lancu vrednosti. Zbog toga, imamo ambiciozan cilj da smanjimo karbonski otisak sirovina i ambalaže koje koristimo za 30 odsto po toni proizvoda do 2030. u odnosu na 2017. godinu.
Na osnovu naših dugoročnih ciljeva, Henkel je zacrtao konkretne ciljeve za smanjenje emisija, koje je odobrila inicijativa Science Based Targets  (Naučno zasnovani ciljevi) i potvrdila da su u skladu sa nivoima potrebnim za ispunjavanje ciljevea Sporazuma u Parizu za ograničavanje globalnog zagrevanja na 1,5 stepeni Celzijusa.

Inovacije za budućnost naše planete

Naravno, dok konstantno razvijamo inovativne proizvode i tehnologije, tražimo prilike da osnažimo naše mušterije i korisnike da smanje svoj ugljenični otisak. Ovo je posebno važno jer se naši proizvodi koriste  milionima puta u domaćinstvima i  industrijskim procesima svakog dana - a analiza životnog ciklusa pokazuje da se veći deo ugljeničnog otiska povezanog sa proizvodom proizvede kada se proizvod iskoristi. Iz tog razloga, postavili smo cilj da pomognemo našim mušterijama i korisnicima da uštede 50 miliona tona COupotrebom naših proizvoda do 2020. godine.

Pomaganje kupcima i potrošačima da smanje emisije CO2


To motivate consumers to do their laundry in an environmentally compatible way, Consumer Brands developed a special logo with the slogan “be sustainable – wash cold.” It is placed on our laundry detergent packaging and aims to encourage consumers to save energy when doing their laundry.

Kako bi motivisao korisnike da peru veš na način koji je odgovarajuć za životnu sredinu, Henkelova poslovna jedinica Henkel Consumer Brands stvorio je specijalni logo sa sloganom „budite održivi - perite hladnom vodom“. On se stavlja na pakovanje naših deterdženata za pranje veša i njegov cilj je da ohrabri korisnike da štete struju kada peru veš.


Der Unternehmensbereich Beauty Care hat die Initiative „BeSmarter“ gestartet. Neben einen Fokus auf Recycling konzentriert sich die Initiative auch auf das Wasser als Ressource. Ein Ziel dabei ist es, die Verbraucher für einen verantwortungsvollen Umgang mit der wertvollen Ressource Wasser zu sensibilisieren. Außerdem führt die Verwendung von Wasser mit geringeren Temperaturen zu geringeren CO2-Emissionen.

Poslovna jedinica Henkel Consumer Brands je pokrenula inicijativu „BeSmarter“ (Budite pametniji). Na početku je inicijativa bila posebno fokusirana na vodu kao resurs. Cilj je da se stvori svest kod korisnika o važnosti odgovorne upotrebe vode kao važnog resursa. Korišćenje manjih količina tople vode takođe smanjuje emisije CO2.


We support our industrial customers with solutions for lightweight automotive designs. This includes pretreatments for metal surfaces that make it possible to combine steel and aluminum, as well as liquid soundproofing and 3D reinforcement technologies. These solutions all contribute to weight reduction in the chassis and increase fuel efficiency.

Henkel Bonderite Tectalis i Proces u dva koraka omogućavaju našim mušterijama da dizajniraju karoserije automobila od više vrsta metala, koje kombinuju čelik i aluminijum. Kao rezultat toga, rešenja poslovne jedinice Henkel Adhezivi Tehnologije omogućavaju proizvođačima automobila da koriste manje čelika i više aluminijuma. Lakše karoserije automobila omogućavaju povećanje ekonomičnosti potrošnje goriva i smanjuju CO2 emisije automobila.

Velika razlika

Ostvariti pozitivan uticaj na klimu zvuči kao samo lepa izjava, ali u pitanju je pristup sa potencijalom da se doprinese ograničavanju globalnog zagrevanja na 1,5 stepeni Celzijusa iznad pre-industrijskog nivoa do 2050. godine. Radi ostvarenja ovog cilja, Henkel namerava da napravi veliku razliku u ekološkoj održivosti. Ovu posvećenost smo realizovali prihvatanjem izazova navedenih u Sporazumu o klimatskim promenama u Parizu, kao prilike da budem kreativni - i razvijemo inovativna rešenja koja štite budućnost naše planete.